A gyógynövények mindent tudnak









A biokozmetikumok elterjedése egyet jelentett azzal, hogy a gyógynövénytartalmú kozmetikumok is egyre ismertebbek, kedveltebbek lettek. A növények erejét azért is zárják tégelybe, tubusba, mert a gyógynövények javítják a kozmetikumok ápoló-, védő-, regeneráló- és táplálóerejét. Emellett a legtöbb növény ritkábban vált ki mellékhatásokat, irritációt, mint a mesterséges anyagok. A gyógynövények vitaminban gazdagok. A bőr és a haj számára az E-, a D- és az A-vitamin a legfontosabb, de megtalálható bennük a változatos összetételű, a sejtanyagcserében nélkülözhetetlen vegyületek minden fajtája.


A kozmetikában felhasználják az illóolajokat is, amelyeket többnyire desztillációval nyernek. Az illékony, aromás illatú, változatos összetételű szerves folyadékokat nedvességmegkötésre és illatosításra használják, de segíthet a száraz bőr hidratálásában (jojobaolaj), a gyantázás utáni érzékeny bőrterület (levendulaolaj) és a haj ápolásában is.

A külsőleg alkalmazható növényi hatóanyagok skálája igen széles, ráadásul a legtöbb növény egyszerre több hatóanyagot is tartalmaz. Ezeket különválasztva koncentrátumként oldatba vagy krémbe keverve hasznosítják.
Kis gyógynövényhatározónkban eligazítunk, hogy mely gyógynövény milyen bőrproblémára nyújt természetes megoldást.

A nyugtatva ápolók

A növényi nyálkának magas a vízmegkötő képessége, a bőrbe jutva lassan adja le az összetett szénhidrátokat és vizet a kötőszövetnek, ezáltal megnyugtatja a bőrt. Sok olyan növényi hatóanyag létezik, ami azért kerül a kozmetikumokba, hogy az esetleges bőrirritációt megelőzze, védenek a kiszáradástól, a szarusodástól, remek viszketéscsillapító, kipirulásgátló hatásúak. Arcápoló krémként sérült, érzékeny bőrre ajánlott magas nyálkatartalmú kozmetikumokat használni, de segítenek a bőr öregedési folyamatainak lassításában is, és természetes fényvédőként napozás utáni szerekben is beváltak. Leginkább az alga, az aloé, a nyárfaág és a birsalmamag használható fel nyálkatartalmú készítmények előállítására. A kamilla gyulladáscsökkentő hatású, ezért is található meg gyakran érzékeny vagy bababőrre szánt készítményekben.


Öregedésgátló flavonoidok

A legtöbb gyógynövény flavonoidoknak nevezett hatóanyagokat is tartalmaz. A flavonoidok növelik a vörösvérsejtek számát, és megakadályozzák a kötőszövet felé az erekből történő folyadékátszivárgást, másnéven az ödémaképződést. Serkentik a vérkeringést, és gyógyítják az égési sérüléseket. Megkötik a káros anyagokat, például a szabadgyököket, így lassítják a bőr öregedését, és gyorsítják regenerálódását. Magas flavonoidtartalmú például a hársfavirág, az árnika, a körömvirág, az árvácska és a nyírfalevél.

Erősítő, védő növények

Alkaloidok olyan erős hatású, gyakran mérgező, magas nitrogéntartalmú vegyületek, amelyeknek komoly gyógyító hatásuk is van. A keserűanyagok összehúzó hatásúak, a cserzőanyagok a sebgyógyulást segítik azáltal, hogy a véralvadást gyorsítják. Mivel át nem eresztő fóliaréteget képeznek a hámfelszínen, azzal védik, ellenállóvá teszik a bőrt és a nyálkahártyát, így azok kevésbé lesznek érzékenyek és sérülékenyek.

A citromfűben, a rebarbarában, a zsályában, a dióban és a rozmaringban megtalálható cserzőanyagok kis mennyiségben vérzéscsillapítók. Csökkentik a kipirosodást, fertőtlenítenek és enyhítik a fájdalmat. E tulajdonságok miatt naptejekben, borotválkozás utáni ápolószerekben is jól használhatók. A lábápoló termékekben pedig azért tesznek jó szolgálatot, mert erősítik a bőrt, és gátolják az izzadást.

Szőke, vörös vagy ősz?:
hajszépítő gyógynövények

Szőke hajúak hajmosás után öblítsenek római kamillából készült főzettel, mert világosítja és fényesíti a hajat.

A hennalevéllel vörösre festhető a haj. Ápoló hatásának köszönhetően sokkal kímélőbb, mint a vegyi hajfestékek.

A búzavirágból készült kivonatokat samponokban használják fel, és ősz hajhoz ajánlott lemosóvízbe teszik.
Bőrhalványító levelek

A medvehagyma leveleiből készült kozmetikumok megkötik a bőr festékanyagát, a melanint, tehát így nem alakulnak ki pigmentfoltok, és egyúttal világosítják a bőrt.


Ha hasznosnak találtad nyomj egy LIKE-t is!

Forrás itt található: