Nyomtasd ki!
“Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
Ellene, testvér, tudod mit csinálsz ?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.”
Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent. Nagyanyáink ősi praktikákat alkalmazva igyekeztek megtenni mindent annak érdekében, hogy egészségüket karbantartsák.
Napjaink rohanó életformája közepette
sokan megfeledkeznek illetve elhanyagolják ezeknek a természetes
módszereknek az alkalmazását. Ilyen például a savanyúkáposzta-lé is. Az
egyik legértékesebb zöldségfélénket, a káposztát táplálkozásukból a
legtöbben méltatlanul hanyagolják. Pedig a savanyú káposzta számtalan
jótékony hatással rendelkezik.
Az anyagcsere számára létfontosságú
alkotóelemeket tartalmaz. Erjedésekor jótékony hatású, savtermelő
baktériumok szaporodnak el, melyek gátolják a káros mikrobák
elszaporodását és kedvező hatással vannak a bélflórára. A savanyodásnak
köszönhetően a káposzta megőrzi magas C-vitamin tartalmát. Ugyanakkor a
savanyúkáposzta ízesítéséhez felhasznált fűszerek, mint a babérlevél,
kapor, bors, mustármag, torma, köménymag szintén gyógynövények, melyek
pozitív hatással vannak az emésztőszervi- és a légúti betegségekre. A
C-vitaminon kívül A- és B-vitaminban is gazdag, de kálium, kén, vas,
klór, nátrium, foszfor, kalcium és jód is fellelhető benne.
További jótékony hatásai:
Helyreállítja a bélflórát, szabályozza a
vércukrot, tisztítja a beleket (különösen a vastagbelet), feloldja a
szervezetben a mérgeket, segíti a máj működését, fogyasztásával
megelőzhető-, illetve kezelhető a daganatos betegség, csökkenti a magas
koleszterint. Nem utolsó sorban – mivel rendkívül kalóriaszegény-,
fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, ugyanis általa gyorsabban
megszabadulhatnak a fölösleges kilóktól.
A népgyógyászatban:
Nálunk többfajtáját termesztik, mert
kedvelt és kitűnő főzeléket szolgáltat. A savanyú káposzta készítésénél
kevés sót szabad csak felhasználni. Borókát, szőlőt, esetleg bort
szoktak néhány helyen hozzátenni a készítésénél.
A savanyú káposztát nyersen
gyomorrontásnál, különösen ha az romlott ételtől származott. A gyomor és
beleket gyorsan tisztító hashajtó hatásánál fogva régóta használják. A
káposztalének van meg elsősorban ez a tulajdonsága (Katzenjammer). A
megromlott nedvek, felgyülemlett gázok kivezetését eszközöli, miáltal
végeredményben előmozdítja a vérképződést, a gyomrot erősíti. A nép
köszvénynél savanyú káposzta kúrát tart.
Külső borogatásra is használják a
savanyított káposztát levelével együtt, elhanyagolt, gennyesedő
sebeknél, mert fájdalmat is szüntet. Ajánlják ezeket a borogatásokat
égési sebekre és méhcsípésre is.
Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos is megemlíti a savanyú káposztát 1950-ben íródott versében:“Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
Ellene, testvér, tudod mit csinálsz ?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.”
Forrás itt található: