Januártól jön az új személyi – itt van, amit tudnod kellJanuártól jön az új személyi – itt van, amit tudnod kell

Az új személyi igazolvány egy univerzáslis kártya lesz egyfajta mindenegyben igazolvány, ugyanis összevonja személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a tb-kártyát és az útlevelet.A lejáró személyi igazolványok helyett már mindenki ilyen igazolványt fog kapni, nincs kibúvó, ha akarja ha nem!
Az új igazolványról számos kérdés merül fel, mikortól kötelező, mi a helyzet a régi igazolványokkal, mennyibe fog kerülni, hogyna tudjuk használi és még sok más kérdésre keresik az emberek a válaszokat!

 
Amit mindenképpen tudni kell 

1. A régi, érvényes okmányokat továbbra is elfogadják a hivatalokban, intézményekben.

2. Az új személyi igazolványon már az ujjlenyomatunkat is rögzítik ha beleegyezünk.Nem kötelező, csak lehetséges!

3. Az új okmány úgy néz majd ki, mint a mostani kártyaalapú dokumentum, csak kap egy csipet, amelyből kiolvashatók az adatok, azonosítók.4. Az intézmények és hivatalok felkészülnek arra, hogy ezeket az új okmányokat el tudják fogadni az ügyintézésnél, ehhez minden intézmény saját leolvasót fog használni.

5. Minden intézmény, hivatal csak azokat az adatokat tudja majd leolvasni amelyek rájuk tartoznak. Például az orvosi rendelőben nem látják majd az adóazonosítót.

6. Az új kártya alapú személyi egy chipet is fog tartalmazni az adatainkkal, melyet csak PIN kóddal lehet használni.

7. Ha a kártya elveszik, ugyanúgy letiltható mint a bankkártya.
8. A jogosítvány továbbra is önálló okmány marad, mert egy uniós jogharmonizált okmány, a tagországokban csak ezzel igazolható a vezetői jogosultság, nem váltható ki mással.A cikk itt található:
http://palyazatfigyelo.info/2015/12/09/januartol-jon-az-uj-szemelyi-itt-van-amit-tudnod-kell.php