Ezért fogyasszunk minél több brokkolit!





Szívrohamtól is véd a brokkoli! Ismert, hogy a brokkoli védi a szívet, ám ennek pontos mechanizmusát eddig nem ismerték. Brit kutatók most úgy vélik, hogy megtalálták a magyarázatot: a zöldségben található egyik vegyület mozgósítja a szervezet természetes védekezőrendszerét, így óvva az artériákat a szívroham kialakulásához vezető lerakódásoktól. „Régóta tudjuk, hogy a zöldségfogyasztás jót tesz, ám…

meglepő módon a védőhatás molekuláris mechanizmusa ismeretlen maradt” – mondta el Paul Evans, a londoni Imperial College-ban működő Nemzeti Szív- és Tüdőintézet munkatársa.


A kutató és munkatársai egereknek szulforafánt, egy brokkoliban és más káposztafélékben megtalálható vegyületet adtak. Megállapították, hogy a hatóanyag képes bekapcsolni egy védőfehérjét, amely az artériák lerakódásnak legjobban kitett szakaszain egyébként inaktív.

A kutatók szerint a szívrohamhoz vezető zsíros plakkok nem mindenütt egyformán rakódnak le az erekben: nagyobb a lerakódás kockázata a kanyarokban és elágazásokban, ahol lelassul a vér áramlása. Evans magyarázata szerint éppen ezeken az veszélyeztetettebb helyeken inaktív az Nrf2 jelű védőfehérje, bekapcsolásával azonban a szulforafán megvédheti ezeket a részeket.


A rák ellen hatásos!

A brokkoliban található szulforafán fokozza annak a génnek a hatását, amely védi a légzősejteket az idült, gyulladásos tüdőkárosodás, a COPD ellen. A biztató eredményt amerikai kutatók közölték.

A tüdővész manapság ritka betegség, de most is van kínzó, gyakori tüdőbaj, amit angol nevéből eredő betűszóval COPD-nek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) hívnak világszerte. Legtöbbször a dohányosok között fordul elő, de a füstös, légutakat károsító városi levegő miatt bárkinél megjelenhet. A COPD az életkor előrehaladásával szinte törvényszerűen kifejlődő tüdőtágulat és az idült hörghurut gyötrő együttese.

Az amerikai kutatókat azért foglalkoztatta a betegség, mert az Egyesült Államokban 12 millió ember szenved tőle és az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ban ez lehet a világon a halál harmadik leggyakoribb oka.

Azt már korábban kiderítették, hogy egy gén, az NRF2 szabályozza különböző antioxidáns anyagok hatását, melyeknek a mennyisége kifejezetten csökken, ha a COPD tünetei dohányos emberekben fokozódnak. Más vizsgálatokból azt is tudták, hogy a brokkoli egyik alkotórésze, a szulforafán ennek a génnek a tevékenységét növeli.

Egy vizsgálatból az is kiderült, hogy ennek a génnek a tönkremenetele egerekben gyors és súlyos tüdőtágulathoz vezet, ami alapvető része az emberi COPD betegségnek. A munkacsoport feltételezte, hogy a gén tevékenységét erősítve az idült, emberi COPD tüdőbetegséget fékezni, javítani lehet.

Shyam Biswal és munkatársai összehasonlították olyan dohányosok tüdejét, akik nem mutatták a COPD tüneteit, olyan betegek tüdejével, akik ebben a betegségben szenvedtek. A súlyos légzőszervi betegek tüdősejtjeiben lényegesen kevesebb volt a géntől függő antioxidánsok mennyisége, de több az oxidációs károsodást jelző fehérjék szintje.

A kutatók azt találták, hogy a brokkoliban lévő szulforafán adásával az NRF2 gén csökkent szöveti szintje növelhető a cigarettafüst által károsított sejtekben.


Egy idős brit férfi azt állítja, hogy a naponta elfogyasztott brokkolilé segítségével győzte le a hólyagrákot.

A most 79 éves Ray Wisemannél még 2003-ban diagnosztizáltak hólyagrákot. Az orvosok nem sok esélyt adtak neki a túlélésre. A legutóbbi vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a rákos sejtek terjedése megállt, és a férfi életkilátásai jelentősen javultak.

Wiseman a bámulatos eredményeket a felesége által naponta készített brokkolilének tulajdonítja. A leicestershire-i öregúr úgy véli, hogy a zöldséglé jót tett neki, ezért javasolja fogyasztását mások számára is. Az ötlet a feleségétől, Joantól származott, aki egy barátjától hallott a zöldség jótékony hatásairól.



A koktél egy fej brokkoliból, néhány alma és répa hozzáadásával készült az íz javítása céljából. Joan állítja, férje a brokkolinak köszönheti szerencséjét. Hiszi, hogy a recept más rákos betegeken is segíthet.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Központja elkérte a receptet, hogy a tudósok tanulmányozhassák a zöldségek előnyeit. A jelenlegi kutatások szerint a brokkoli valóban tartalmazhat rákellenes anyagokat. Az Élelmiszerkutató Intézet tudósai azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik minden nap megettek belőle egy adagot, megváltozott a prosztata géntevékenysége, vagyis elképzelhető, hogy a zöldségben található anyagok csökkenthetik a prosztatarák kialakulási esélyeit.

2006-ban megjelent egy cikk a British Journal of Cancerben, mely azt állította, hogy a bizonyos zöldségekben (brokkoli, karfiol, káposzta) található természetes vegyületek serkentheti a sejtek DNS-regenerációját, mely megakadályozhatja rákos elfajulásukat. A hólyagrák az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés, mely több férfit érint, mint nőt.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Központja szerint sokat kutatják a brokkoli gyógyító hatásait, és az egészséges étrendben naponta kellene szerepelnie más zöldségek és gyümölcsök mellett.

Tény, hogy a brokkoli segít a daganatos betegségek megelőzésében, de a tudósok eddig úgy gondolták, hogy a túlzott főzés hatására elveszhetnek a zöldség értékes hatóanyagai. A legújabb kutatások szerint azonban a brokkoli heti háromszori fogyasztása még abban az esetben is csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, ha a zöldségeket túlfőzzük.

„A szervezet még ilyen formában is képes kivonni a brokkoliból a szulforafánt, ezt az erősen rákellenes anyagot – nyilatkozta Elizabeth Jeffery professzor (Illinois Egyetem), a kutatás vezetője. Szervezetünk az emésztőrendszerben található mikrobák segítségével jut hozzá a brokkoliban található hatóanyagokhoz, és ha képesek lennénk növelni a baktériumok hatékonyságát, akkor a brokkoli daganatellenes hatása is nagyobb lehetne.”

Szulforafán a brokkolin kívül a karfiolban és a káposztában – és más káposztafélékben – is található, de legnagyobb mennyiségben a friss brokkoliban fordul elő. A vegyület a zöldségekben cukorhoz kötve van jelen, majd a szervezetben felszabadul. A gyomorban erélyesen gátolja a gyomorfekélyt okozó baktérium, a Heliobacter pylori szaporodását is.


Ha tetszett a cikk nyomj egy LIKE-t is!

Forrás itt található: