Befolyásolhatjuk immunrendszerünket az akaratunkkal?








Képesek vagyunk-e tudatosan ellenőrizni az immunrendszerünket a jobb egészségünk érdekében?

A Wim Hot-féle módszer felhasználásával készített egyik tanulmány eredményei sejtetni engedik, hogy az ember képes megtanulni tudatosan irányítani az immunválaszait.


Wim Hot egy holland világcsúcstartó, aki hidegtűrő képessége révén vált világszerte híressé. A hideggel szemben tanúsított hihetetlen ellenálló képessége miatt gyakran nevezték „Jégembernek”.


A holland Nijmegen-ben található, Radboud University Medical Centerben dolgozó Matthijs Kox vezetette tudósok tanulmányozták a módszerét, amely valamelyest hasonló a tibeti tumo technikához (a belső hő jógájához) és magába foglalja a harmadik szem meditációt, a légző gyakorlatokat és a hidegnek való kitettséget, s arra használták fel, hogy 12 önkéntest képezzenek ki a gyulladások kivédésére.

A tanulmány keretében 24 önkéntest – beleértve a Wim Hot módszerrel kiképzett 12 embert, valamint 12 olyat, akik nem estek át semmilyen tréningen – gyulladásos teszteknek vetettek alá, melyek során egy olyan baktérium törzzsel oltották be őket, amely influenzaszerű tüneteket idéz elő.

Végül azok az önkéntesek, akiket a Wim Hot módszerrel képeztek ki, egyre kevesebb influenzaszerű tünetről számoltak be, mint azok, aki nem vettek részt ilyen tréningen. Ezzel egyidejűleg a kiképzett önkéntesek kisebb mennyiségű gyulladásra utaló fehérjét és magasabb szintű interleukin-10-es (gyulladás gátló proteint) választottak ki.

„Ez idáig mind a vegetatív idegrendszerre, mind az ösztönös immunrendszerre úgy tekintettek, mint amiket nem lehet szándékunk erejével befolyásolni. Jelen tanulmány bebizonyította, hogy egy rövidtávú kiképzési program során elsajátított gyakorlati technikák révén tényleg befolyásolhatjuk a szimpatikus idegrendszert és az immunrendszert az akaratunkkal.” – írta a PNAS tudományos folyóirat, amelyben a tanulmányt publikálták.

immunrendszerbefolyas„Az ortodox neurobiológusok és az ortodox immunológusok továbbra is szkeptikusak. Ők úgy gondolják, hogy az ideg- és az immunrendszer közötti kölcsönhatásokról szóló tanulmány egy ’homályos terület’. Ez a tanulmány kitűnően mutatja ezt a kapcsolatot.” – mondta Giuseppe Matarese, a Salernoi Egyetem immunológusa, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

Mindemellett, nem ez az egyetlen olyan tudományos tanulmány, amely bizonyítja, hogy az elme képes irányítani az immunrendszert. Főleg az ausztrál tudósok jutottak arra a következtetésre, hogy a tudat képes befolyásolni az allergiás reakciók intenzitását.

Egy kísérlet részeként számos egészséges önkéntes karjába hisztamint injekcióztak, vagyis egy olyan anyagot, amely fontos szerepet játszik számos allergiás reakcióban. A kísérletet úgy alakították ki, hogy a résztvevők azt higgyék, hogy a szert gumikézbe kapják, miközben a valódi injekciót az igazi karjukba adták.

A kísérletet követően az allergiás válaszok intenzitását megmérték az önkéntesek mindkét karjában és összevették egy olyan kontrollcsoportéval, amely tagjainak nem volt gumikéz illúziója. Végül a tudósok megállapították, hogy azok az önkéntesek, akik elhitték, hogy az injekciót a gumikézbe kapták, sokkal nagyobb hisztamin-hatást mutattak abban a karjukban, amit a hamis karral helyettesítettek.

„Egy ilyen tanulmány különösen jelentős az immunrendszer vonatkozásában, mivel az immunrendszer elsődleges szerepe az, hogy meg tudja különböztetni saját magát mindenki mástól.” – mondta Lorimer Moseley, a vizsgálat vezetője. – „Ezek a felismerések megerősítik azt az érvelést, miszerint az agy valamiféle ellenőrzést gyakorol a saját testrészei felett aszerint, hogy mennyire vagyunk azokkal kapcsolatban.”

Mindkét tanulmány azt igazolja, hogy a tudat sokféleképpen képes befolyásolni az idegrendszert, ami pedig azt jelentheti, hogy a gondolataink, a meggyőződéseink és hangulataink befolyásolhatják testünk fizikai állapotát.


Ennek tudatában megtanulhatjuk irányítani a gondolkodásunkat, s ekképpen az immunrendszerünket és az egészségünket is. Összpontosítsunk az élet napos oldalára, képzeljük el magunkat boldogan és egészségesen, meditáljunk minden nap és hamarosan pozitív változásokat fogunk látni, nemcsak az egészségi állapotunkban, hanem az egész életünkben is.


Ha hasznosnak találtad nyomj egy LIKE-t is!

Forrás itt található: