Akár sütjük, akár krémlevest vagy dzsúszt készítünk belőle (ami az olimpikonok körében nagyon kedvelt) egy zsírszegény, vitamindús, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, szuper ételt kapunk.
Mint sok más modern zöldséget, a céklát is a rómaiak művelték először. A klasszikus céklás ételek miatt, mint a borscs, Közép-Kelet-Európához kapcsolják ezt a zöldséget, pedig a nemzetközi kereskedelemben a fő importőrök között az USA, Oroszország és Franciaország is szerepel. A céklának a mindenki által ismert földes íze adja a varázsát, ez teszi lehetővé, hogy rendszeres szereplője lehessen mesterszakácsok divatos menüsorainak is. Ugyanabba a családba tartozik, mint a spenót és a mángold, a levele kesernyés, míg a gyökérgumó édeskés ízű – mindkettőt bátran fogyaszthatjuk. Általában intenzív lila színben pompázik, de előfordulhat fehér vagy arany színben is. A magas cukortartalmának köszönhetően nyersen is isteni, de jellemzőbb a főtt vagy savanyított változata.
A cékla valóban rendkívüli tápértéktartalommal bír: különösen a zöldje gazdag kalciumban, vasban és A- valamint C-vitaminban. Kiváló folsavforrás, rostokban gazdag, de magnézium- és káliumtartalma sem elhanyagolható. A levelét sem kell kidobni: érdemes ugyanúgy elkészíteni, mint a spenótot.
A céklát már régóta használják gyógyászati célokra, elsősorban a májproblémáknál, hiszen ösztönözni tudja a méregtelenítési folyamatot és a zsírbontásban is segít. Pont ezért sokkal könnyebben sikerülhet leadni pár fölösleges kilót a fogyasztásával. A betacyanin nevű növényi pigment adja az erős lila színt a céklának, amiről úgy tartják, meg tudja gátolni bizonyos típusú rákok kifejlődését. A magas rosttartalomnak köszönhetően kedvezően hat a bélműködésre, segít megelőzni a székrekedést és a koleszterinszintet is csökkenti.
Végeztek egy kutatást, amelyben kimutatták, hogy a céklában található rostok megnövelik a szervezet antioxidáns szintjét emellett serkentően hat a fehérvérsejtek képződésére, amelyek fontos feladata a rendellenes sejtek veszélytelenítse és megszüntetése. A cékla az egyik leggazdagabb zöldség glutaminban és aminosavban, ami elengedhetetlen a bélrendszer egészségben tartásához.
Egy másik tanulmánynál a cékla lé vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a vérnyomáscsökkentő hatású zöldség segíthet elkerülni a szívbetegségek és a stroke kialakulását.
A cékla lé fogyasztása egyébként akkor lett népszerű, amikor az aranyérmes paralimpikon, David Weir, nyilatkozatában a cékla lé fogyasztásnak tulajdonította a sikeres szereplését.
A friss cékla leveleivel együtt a hűtőben 3-4 napig eláll, azonban, ha leveleitől megfosztjuk akár 2-4 hétig is tárolhatjuk. A felhasználáskor ne ijedjünk meg, rendkívül erős pigmentjeinek köszönhetően minden bizonnyal jól be fogja színezni a kezünket, de egy egyszerű tipp: citromlével lemosva, átdörzsölve könnyedén el tudjuk tüntetni a lilás-pirosas foltokat. Figyelem! Fogyasztása előidézheti a vizelet és széklet rózsaszínes-pirosas elváltozását, de ez az egészségre teljesen ártalmatlan.
A cékla zöldje, és kisebb mértékben a gyökere is tartalmaz oxolátot. Akiknek az anamnézisében oxolát-tartalmú vesekő szerepel, kerülje a cékla túlzott fogyasztását.
Ha hasznosnak találtad nyomj egy LIKE-t is!
Forrás itt található: