A füge áldásos hatásai







Sok háztáji kiskertben megterem, de gyakorta nem használják ki  tulajdonosai  jótékony hatását. 


Sokak kedvence ez a harang alakú gyümölcs, ráncos és bőrszerű külsejével – a füge az egyik legédesebb gyümölcs, ráadásul az illata is csábító! Formája, mérete és színe is különböző lehet, létezik fehér, fekete és vörös is. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-vitamin, B1- és B2 vitamin,különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak.

Bármelyik típushoz jussunk is hozzá, egészségügyi előnyei tagadhatatlanok és még a fogyásban is segítenek!

A füge hatásai

1. A szájra

2-3 füge levél elrágcsálásával, vízzel gargalizálással le lehet győzni a rossz leheletet és a szájfekélyt is.

2. A szexuális vitalitásra

Cinktartalma pozitívan befolyásolja a (férfi) ivarmirigy és a szaporodó szervek működését. Emeli a spermák számát és enyhíti a prosztata panaszokat is.
A szexuális gyengeség orvoslására a füge jó módszer. Áztassunk tejben 4-5 fügét egy egész éjszakán át, majd reggel fogyasszuk el!


Ha 6 darab fügét egy csésze vízben felforralunk, és ezt naponta elfogyasztjuk egy hónapon át, a vesekövek megszűnhetnek.

4. Bőrproblémákra az arcon

Összetört fügéből készítsünk pakolást, amelyet felviszünk az arcra és hagyjuk száradni 15-20 percig. A pattanások, bőrproblémák remek ellenszere! A füge tejszerű leve, levele és szára is alkalmas a pattanások, szemölcsök kezelésére, akár naponta alkalmazva. Öregedést gátló hatása is ismert.

5. Cukorbetegség ellen

Mivel az egészséges füge kálium-tartalma magas, segít csökkenteni az inzulint. Fogyasszunk fügemagokat naponta, egy teáskanál mézzel keverve, hogy kordában tartsuk a diabéteszt. Érdemes egy hétig folyamatosan enni a mézes fügemagokat, hogy érezhető legyen a füge hatása. A gyümölcs levele egyébként szintén hatékony cukorbetegség ellen.

6. A csontokra

A fügében nagy mennyiségű kalcium van, amely segít a csontok erősítésében.

7. Bárányhimlőre

A betegség korai szakaszában a füge hatékony ellenszer lehet.

8. Fogyásra

Értékes rostokat tartalmaz a füge, ezért a testsúlycsökkentésben igen hatékony.

9. Torokfájásra

Keverjünk össze aszalt (száraz) fügét és mézet vízben, majd fogyasszuk el: nagy eséllyel megszabadulunk a torokfájástól.

10. Székrekedésre

Keverjünk össze 2-3 áztatott aszalt fügét egy evőkanál mézzel. Használjuk folyamatosan egy hónapon át reggelenként, és megszünteti a székrekedést.

-    Hűsít, jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásban lévő emésztő szervekre, csökkenti a vérzékenységet.

–    B vitaminja jótékonyan hat az emésztésre, mert tele van rostokkal, s apró magjai lehetővé teszik a bél számára a könnyű továbbítást, serkenti a gyomorműködést. Ezáltal jó hatással van a májra, epére is.

–    Csillapítja a légzőszervekre ható ingereket meghűlés esetén

–    Jó hatással van a szív egyenletesebb működésére, mert sok káliumot tartalmaz. A kálium segítségével szabályozódik a szívverés, valamint csökken a vérnyomás.

– A kálium továbbá hozzájárul a vér savtalanításához, így az egész szervezet felélénkülhet, különösen az egysíkú táplálkozással bíró emberek esetében.

–    A füge az idegekre is nyugtatólag hat, hisz serkenti az anyagcserét és a sejtek ellátását.

No és nem árt néhány fontos tipp sem a fügéhez!

Mindig mossuk meg alaposan, de óvatosan! Friss fügét használjunk a legjobb eredmények elérése érdekében, és fogyasszuk rendszeresen. Amikor vágjuk, szeleteljük, mártsuk meleg vízbe a kést, hogy ne legyen olyan ragadós. A megpuhult, fonnyadt fügét kerüljük! Tároljuk a fügét a hűtő leghidegebb részében, zacskóban. Vigyázzunk viszont – ha túl sok fügét eszünk, hasmenés és fogszuvasodás lehet az eredménye.



Ha hasznosnak találtad nyomj egy LIKE-t is!

Forrás itt található: