Nyomtasd ki!
Sajnos az ízületi fájdalmak senki számára sem ismeretlenek. Előbb vagy utóbb a legtöbbünket utolérik, ez elkerülhetetlen. Ezek a fájdalmak sajnos makacsul ragaszkodnak hozzánk, pedig mi szívesen elengednénk őket, ugye? Nos, itt vagy egy természetes, hatásos gyógymód, ami már bizonyított!!!
Gyógyító fűszerek: kurkuma és gyömbér
Kurkuma, Gyömbér - Ezen
szavak a legtöbb olvasónk számára valószínűleg csupán két távolkeleti-,
egzotikus fűszer nevét jelenti pedig sokkal többet is tudnak annál,
minthogy ételeinket ízesítsük vele.A természet ereje azonban – mint oly
sokszor – most is a segítségünkre lehet.A kurkuma (Turmeric néven is gyakran találozhatsz vele) és
a gyömbér fűszerek együttes alkalmazása olyan szinten okozhat javulást
az ízületi problémákra, hogy az még engem is megdöbbentett.
Lássuk először a tényeket
A mozgásszervi panaszok csoportja az
egyik leggyakoribb betegség hazánkban, amivel orvoshoz fordulnak az
emberek. Ezek közül is kiemelkedik az ízületi gyulladás (csúnya orvosi
zsargonnal élve Rheumatoid Arthritis), vagyis az egy- vagy több ízületre
kiterjedő krónikus gyulladás. Kialakulásának oka orvosilag még
tisztázatlan, de öröklött tényezők szerepét feltételezik a kutatók.
A Betegség lényege: A
szervezet idült gyulladásos megbetegedése, mely elsősorban az ízületeket
érinti. Az ízület belhártyája megvastagszik és akadályozza a normális
működést. Az ízületi porc fokozatosan elpusztul, mivel a szervezet saját
kötőszöveti elemeit idegen anyagként ismeri fel, s így az
immunrendszerünket ellene fordítja, ellene gyulladásos reakcióval
védekezik.
Nézzük a lehetséges alternatívákat, amiket a természet kínál
Kurkuma
Mindenképpen megilleti az első hely a
sorban. A Távol Keleten, különösen Indiában már évezredek óta ismerik
áldásos hatásait, s így az orvoslás egyik kulcs gyógymövénye. A
jelenkori tanulmányok minden kétséget kizáróan bizonyították
hatásosságát. A kurkuma alkalmazásával kezelt csoportokban szignifikánsan jobban mérséklődtek a gyulladás tünetei, mint
bármely egyéb gyógyszert, terápiát alkalmazó kontrolcsoportnál.
Kétséget kizáróan csökkent a gyulladás (a vérkép ezen mérőszámai
alaposan javultak), az ízületi porc destruktivitása (rombolása) is
leredukálódott, sokszor teljesen megszünt. Azt feltételezik, hogy a
kurkuma képes blokkolni a gyulladási folyamatokat azáltal, hogy gátolja
azon fehérjék termelődését, melyek a fájdalmat, önrombolást okozzák. Már
több mint 700 génről bizonyosodott be, hogy a kurkuma képes jó irányban
befolyásolni azokat, s ezáltal gátat vetni a gyulladásos folyamatok
kialakulásáért leginkább felelős COX2 és a 5-LOX enzimek előállításának.
Itt jegyzem meg, hogy ennek a csodálatos növénynek még további számos áldásos hatása van, melyek közül kiemelkedik a rákmegelőző tulajdonsága, mivel
gátolja a tumoros sejtek burjánzását, szaporodását a szervezetben,
szintén akadályozza a sejtek rosszindulatúvá való elfajulását, illetve
segít a szervezetnek a már mutálódott rákos sejtek elpustításában. Több
Nyugat-európai természetgyógyász klinikán nagy sikerrel alkalmazzák a
kurkumás kezelést rákos megbetegedések kezelésében nagy mennyiségű
(20-25g/nap!!!) C-vitaminnal egyetemben. A sornak még nincs
vége, hiszen májerősítő-, regeneráló hatása is számottevő, vírus-,
baktérium-, gombaölő tulajdonsággal rendelkezik, sikerrel alkalmazzák
Alzheimer kórba szenvedőknél, elősegíti az érelmeszesedés megelőzését,
vérhígító, trombózis megelőző hatású.
Gyömbér
Szintén elsősorban a konyhából ismert
fűszernövény, amit Ázsiában szintén régóta használnak orvoslásra.
Emésztést elősegítő hatása aránylag közismert, de ezen túl
étvágyserkentő, vérnyomáscsökkentő, vérhígító hatású, minimalizálja a
Stroke kockázatát, hamar orvosolja a megfázás tüneteit. Ami azonban
számunkra ebben a cikkben a legfontosabb, hogy szintén nagymértékben javítja a gyulladásos folyamatokat a szervezetben ráadásul egyben kiváló fájdalomcsillapító hatású.
Halolaj
Az Omega 3 zsírsavak áldásos hatásáról már sokkal többen hallotunk, azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy meglévő problémák megoldására nagyobb dózis kell, mint a hivatalosan javasolt 1-2 halolaj kapszula naponta. A
halolaj két aktív komponense az EPA és DHA, amiből egy átlagos kapszula
180, illetve 120mg-ot tartalmaz. Nos a tanulmányok szerint az igazán
hatékony, amikor e két összetevőből összesen 2000mg-ot viszünk be napi
szinten, ami 6-7 gélkapszulát jelent. Természetesen megelőző hatásra
napi 3 kapszula is elegendő lehet. Megjegyzem, hogy egy bizonyos
rákfajta (Krill) olajából nyert Omega 3 kivonat sokkal potensebbnek
bizonyul a halból (többnyire lazac-ból) előállítottnak, s ebből fele
ekkora dózis is elegendő lehet.
Lucerna
Magyarországon az egyik
leghasználatosabb gyógynövény amit ízületi problémákra használnak nem
véletlenül. A lucernából készült porból teaként érdemes fogyasztani,
azonban csak óvatosan kezdjük el alkalmazni, mivel egyeseknél allergiás
tüneteket okozhat.
Ananász
Bromelain nevű összetevője segít
megemészteni a Fibrint, ami a különböző köszvénytípusok okozója lejet. A
Bromelain egyébként nekünk testépítőknek is más jelentőséggel is bír,
ugyanis gátolja a duzzanatok, izomfájdalmak kialakulását, illetve kiválóan elősegíti a fehérjék megemésztését a gyomrunkban, így a bevitt fehérjekészítmények jobban szívódnak fel.
Oregánó
Ha azt hitted, hogy ez csak a pizzádat teszi ízletesebbé, akkor nagyon messze jársz a valóságtól, ugyanis ez a fűszer nagyon erős antioxidáns tulajdonságokkal
rendelkezik, megelőzi a szabad gyökök kialalkulását, amelyek száma a
gyulladási folyamatokban mindig magasra szökik. Továbbá itt említek meg
egy konyhai praktikát is a részetekre! Mindannyiunk alapétkezéseinek
egyik fő eleme a csirkemell. Ezt leggyakrabban sütés által készítjük el,
grillezük. Nos a sütés folyamata olyan oxidatív változásokat idéznek elő a hús szerkezetében,
ami sajnos melegágya az elfajult, rákos sejtek kialakulásának. Nos ezt
radikálisan lehet oreganó, fokhagyma, rozmaring, szegfűszeg, fekete
bors, pirospaprika fűszerekkel megelőzni. A kísérletek szerint, ha a
csirkemellet (természetesen ez minden húsra ugyanígy igaz) a sütés előtt
minimum 2 órahosszáig ezen fűszerekkel gazdagon kevert olajos pácban
(persze só és egyéb ízesítők is lehetnek benne – azért a mesterséges
adalkékokat tartalmazókkal csak óvatosan!) állni hagyjuk, akkor az
elváltozott sejtek száma 70-80%-kal csökkent a sima, normál sütéshez
képest…. Arról nem is beszélve hogy a pácolástól húsunk puhább és
finomabb is lesz.
Zeller
A nyers és főtt zeller szintén hatásos
növény a reumára, 25 gyulladáscsökkentő hatású összetevőt találtak benne
a vizsgálatok. Nem véletlenül szerepelt már dédszüleink repertoárjában
is.
Édesgyökér
Mostanában sokat hallunk a sajtóban
róla, mivel elhíresült, hogy fogyókúrákban milyen sikeresen alkalmazzák
(Glabridin flavonoid tartalmának köszönhetően optimalizálja a
zsírégetést, gátolja a zsírraktározást). Ezentúl azonban erőteljes
gyulladácsökkentő is.
Fűzfa
Salicin nevű anyagot tartalmaz, amely az
aszprini gyógyszer gyógynövény megfelelője. A fűzfabarkából készült tea
ugyanúgy hat, mint az Aszpirin: csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.
A sort lehetne még tovább folytatni más
igazoltan gyulladáscsökkentő gyógynövénnyel is (pl. Yucca, Chayenne
bors, pirospaprika, mustármag, bazsalikom) azonban biztos vagyok benne,
hogy akinek ízületi fájdalmai vannak, már az eddigieket elolvasva is
kiszemeltek maguknak legalább egyet a felsorolt gyógynövények közül.
Cikkem végeztével pedig lássuk
az általam alkalmazott, és nagyon bevált kombót, amit azóta már jónéhány
ismerősöm kipróbált, és szintén eredményes volt.
A titkos recept
Három alappiléren nyugodott a kiegészítés:
- Kurkuma
- Gyömbér
- Halolaj
Ezeket a következő módon alkalmaztam:
Reggel éhgyomorra 1 kávéskanál kurkumapor + 1/2 kávéskanál őrölt Gyömbér.
Mindkettőt lehetne teaként elkészítve is fogyasztani, de én egyszeri próbálkozás után (pedig én aztán nem vagyok finnyás fajta) ezt
feladtam, mivel alig voltam képes a sárga kurkumaporból készült teának 2
deciliterjét meginni. Ezért én egy olyan megoldásra tértem át, ami
lehet puritánul hangzik, de egyszerű és gyors: Egymás után be a szájba
őket, és egy nagy korty előre kikészített pohár vízzel kissé szájban
öblögetve gyorsan lenyelni, majd a maradék vizet utána, hogy az utóízt
is lemossa. Természetesen nem lesz egy gasztronómiai élmény, de
“Valamit, valamiért!” Én nem tettem, de ha valaki nagyon nem bír
vele, próbálkozhat valamilyen gyümölcslével is, de az ne narancslé
legyen, mert annak savas közege hajlamos közömbösíteni a hatást.
A nap két későbbi fő étkezése előtt (kora délután és este) ugyanezt ismételjük meg, tehát aösszesen háromszor alkalmazzuk 24 óra leforgása alatt. Néhány
napon belül megszokjuk a fura, kissé torokköszörülő ízt, amivel még
gyorsabban megbarátkozunk, amikor a pozitív hatások is jelentkezni
kezdenek.
A nap folyamán szintén 3 dózisra bontva 2000mg EPA/DHA-t fogyasztottam halolaj kapszulákból.
Ez terméktől függően általában 7 kapszulát tesz ki, nézzétek majd meg
az összetevőket, s a szerint módosítsátok majd. A kapszulák részemre
való felosztása így nézett ki: Reggeli után 3 gélkapszula, ebéd után 2
gélkapszula, vacsora után további 2 gélkapszula. Mindegyik mellé 1000 IU
D-vitamint fogyasztva.
Ennyi. Nem világmegváltó recept, de
reménykedem benne, hogy másoknak is használni fog! Én azóta is használom
mindhármat, igaz csak ciklizálva (3 hónap szedés – 1 hónap kihagyás), s
lekopogom, de még most is elkerülnek az ízületi fájdalmak.
Forrás itt található: