Megosztás
Az a hit, amennyiben az alacsony zsírtartalmú étrend egészséges és megakadályozza a betegségek kialakulását talán a legnagyobb tévhit amely felelős a mai magas koleszterinszint, elhízás, szívbetegségek és a korai halál jelenségekért.
Egy nemrégiben készült riportban Dr. Dwight Lundell, egykori
szívsebész, 25 éves tapasztalattal a háta mögött elismeri, hogy az
alacsony zsírtartalmú étrend valóban felelős az ember egészségének
romlásáért. Elmagyarázza,hogy a zsírok megfelelő egyensúlybani
fogyasztása létfontosságú védelmet nyújt a betegséget okozó gyulladási
folyamatok kialakulása ellen.
Az alacsony zsírtartalmú étrendről elvégzett tanulmányok az 1940-es
évekre nyúlnak vissza, amelyekben a tudósok összefüggést láttak a “magas
zsírtartalmú” táplálkozás és a magas koleszterinszint között. Több
évtizeden át az az ideológia, miszerint az alacsony zsírtartalmú diéta
jó a szívnek és hasznos az egészséges testsúly fenntartása szempontjából
szinte kőbe lettek vésve és semmilyen más tanulmány nem bizonyította az
ellenkezőjét. (http://jhmas. oxfordjournals.org/content/63/2/139.full).
Ma azonban egyre fájdalmasabban
nyilvánvaló az, hogy rengeteg ember szenved feleslegesen olyan
egészségügyi gondoktól, amit az alacsony zsírtartalmú diéta idézett
elő. Ahogy az új tanulmány mutatja, a telített zsír, amit már évek óta
rágalmaztak mint egészségtelen és betegséget okozó, valójában jótékony
egészségügyi hatásokkal rendelkezik. Vagyis egy jelentős paradigmaváltás
történt az emberek gondolkodásában az egészségügy terén.
Azonban mivel az alacsony zsírtartalmú
étrend mítoszt sokáig sikerült megőrizni, ez a változás lassan megy
végbe. Sok orvos sem hajlandó beismerni, hogy rossz tudományt vásárolt
meg az évek során. De Dr. Lundell egyike azon ritka és szerény
egészségügyi szakembereknek akik most nyíltan hirdetik a világnak az
alacsony zsírtartalmú diéta veszélyeit.
A szomorú valóság az, hogy éppen azok az
élelmiszerek felelősek a rossz egészségi állapotért és az elhízásért
amely élelmiszerekről az egészségügyi hatóságok állítják, hogy előnyösek
az egészségre. Az olyan olajok, mint a szója, kukorica és napraforgó
olaj tele vannak omega-6 zsírsavakkal és többnyire alig van bennük
omega-3 zsírsav. A gyorséttermi és a feldolgozott ételekben ily módon
nagyon komoly az egyensúlyhiány. Ez utóbbi felelős az artériák falának
krónikus gyulladásáért és a magas koleszterinszintért. A feldolgozott
cukrok és magvak, a sok omega-6 zsírsavat tartalmazó olajok felelősek a
sok betegségért.
“Mely összetevők a legnagyobb bűnösök a
krónikus gyulladásban?” -kérdezi Lundell tanulmányában. Egyszerűen
arról van szó, hogy a feldolgozott szénhidrátok (cukor, liszt és a
belőlük készült termékek), valamint az omega-6 zsírsavakat tartalmazó
növényi olajok mint a szója, kukorica és napraforgó olaj túlzott
fogyasztása a gond.
Nem a koleszterin az ellenség itt a
szervezetnek valójában szüksége van koleszterinre a megfelelő
működéséhez. E helyett az alacsony zsírtartalmú, omega-6 zsírsavakban
gazdag étrend a probléma ami az artériák falában gyulladást okoz. Mivel a
sérült szövetek összegyűjtik a koleszterint és dugulásokat okoznak az
artériákban, szívinfarktus és egyéb szívbetegségek jöhetnek létre.
Egyszerűen fogalmazva, gyulladás
jelenléte nélkül a szervezetben nem lenne lehetősége a koleszterinnek
hogy felhalmozódjon a véredényekben, ami a szívbetegségek és a
szívinfarktus okozója- tette hozzá Dr. Lundell. “Gyulladás nélkül a
koleszterin szabadon mozogna az egész testben. A gyulladás az oka annak,
hogy a koleszterin csapdába kerül.”
A koleszterin csapdába kerülését
elkerülhetjük azzal, ha odafigyelünk étrendünkre, elfelejtjük az
alacsony zsírtartalmú diétákat és a finomított cukrok, fehér liszt és
növényi olajok túlzott fogyasztása helyett igazi ételt fogyasztunk,
olyat ami nem feldolgozott, nem előrecsomagolt, mert szívünk egészsége a
tét.
Forrás: