Veszélyben 200.000 közalkalmazott státusza

Ebben a kormányzati ciklusban nagyjából 150 ezer közalkalmazott kerülhet át az állami szférából a piaci szférába - nyilatkozta Csepreghy Nándor miniszterhelyettes az ATV-ben.


Jelenleg nagyjából 1 millió ember vállal munkát a közszférában. Csepreghy Nándor szerint az lenne az optimális, ha 10 százalékra csökkenne az állami alkalmazásban levők száma. Az lenne ideális, ha 4 millióan dolgoznának a versenyszférában, 400 ezren pedig közalkalmazottként. A miniszterhelyettes szerint ez nem azt jelenti, hogy 600 ezer embert egyből kirúgnak, azonban 1-200 ezer embert még ebben a kormányzati ciklusban szeretnének átterelni a versenyszférába.


Szerinte hosszú távon – 5-15 év alatt – a 10 százalék elérése nem irreális elképzelés. Úgy látja, ha a magyar gazdaság az elmúlt évekhez hasonló növekedést tud produkálni, akkor létre fognak jönni azok a piaci munkahelyek, ahol ezeket az embereket el tudják helyezni. Az államtitkár leszögezte: senkit nem fognak az út szélén hagyni, nem küldenek el senkit, amíg nem biztosított a jövője.

„A közszféra létszámcsökkentésének az nem megoldása, hogy az embereket az utcára tesszük, akiket utána a szociális ellátórendszerből kell finanszírozni” – jelentette ki a miniszterhelyettes. Csepreghy arról is szólt, hogy a jelenleg még közszférában dolgozók átképzését részben állami forrásból képzelik el - olvasható az atv.hu oldalán.

Még több közérdekű cikk itt található: KATTINTS IDE

Forrás itt található: