Így jelentkezhettek az ingyenes OKJ-s képzésekre: minden fontos infó egy helyen









Június 12-én lépett hatályba az a rendelkezés, hogy már nem csak egy, hanem két szakképesítés is ingyenes és a korhatárt is eltörölték.A második szakképzésről bővebben itt írtunk.


Sokakban felmerült a kérdés, hogy vannak-e egyáltalán ingyenes OKJ-s képzések, mert akármilyen szakot néztek, mindenhol fizetni kellett volna érte. Ezért megnéztük az iskolák kínálatát, hogy valóban így van-e. Az tény, hogy a képzési jegyzékben szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az iskolák kínálatában, és az ingyenes választék is eléggé lecsökkent. 


Sok iskola bár azt írja a honlapján, hogy van ingyenes képzés, mégis azt tünteti fel, hogy beteltek az ingyen férőhelyes kurzusok, de lehet még csatlakozni a csoporthoz - pénzért. Nekik nyilván az az érdekük, hogy a sokszor túlárazott tanfolyamokat végezzék el a jelentkezők, ne az államilag támogatottat. Meg kell azonban jegyezzük, nem a szakképzési centrumok trükköznek, hanem az OKJ-s tanfolyamokra specializálódott képzési helyek, amelyek nem részei egyetlen szakiskolának sem. Tehát, hogy egy kicsit sántító hasonlattal éljünk: az OKJ-s képzés olyan, mintha nyelvet akarnál tanulni. Ehhez választhatod azt, hogy elmégy egy rendes iskolába, ahol számos más dolog mellett nyelveket is tanítanak, vagy választhatod a nyelviskolákat is, ahol külön erre specializálódtak. De a nyelviskolákban gyakran csak fizetős tanfolyamok vannak. Ugyanez a helyzet az OKJ-s képzésekkel is.

De nézzük meg pontról pontra az OKJ-s képzés rejtelmeit.

Mi a különbség a felnőttképzés és a felnőttoktatás, és az iskolai rendszerű és iskolai rendszeren kívüli képzés között?

Sokaknak ez a kérdés okozza a legtöbb fejtörést, ezért érdemes megnézni, hogy egy általatok kiválasztott szakmát felnőttképzésben vagy felnőttoktatásban kínálják-e. Ugyanis a felnőttképzés nem iskolai rendszerű, itt nem számít diáknak a tanuló, éppen ezért diákigazolvány sem jár. És ami a legfontosabb: nem ingyenes. Kivéve azoknak, akik regisztrált munkanélküliek.

Ezzel szemben a felnőttoktatás iskolarendszerű oktatás, államilag támogatott és jár a diákigazolvány is.

Az ingyenesség csak az iskolai rendszerű képzésekre érvényes, tehát ha egy tanfolyamként indított szakma tetszik meg nektek, azért a továbbiakban is fizetni kell – vagy keresni olyan iskolát, ahol indítják ingyen. Hogy milyen OKJ-s képzésre jelentkezhettek érettségi után, megtaláljátok itt.

Mi a különbség a nappali-, esti-, levelező tagozat között?

A nappali oktatás olyan, mintha tényleg iskolába járnátok – rendes tanórák vannak, bár az iskolánként eltér, hogy hány óra van egy nap. Van, ahol délelőtti és délutáni oktatás is van. Nappalira az 1990. január 1-jén vagy azután született diákok járhatnak általában, de van olyan iskola, ahol nincs felső korhatár.

Az esti oktatás azoknak ideális, akik munka mellett szeretnének szakmát szerezni, ezek általában délután kezdődnek.

A levelező tagozatosoknak havonta egyszer, egy hétvégén van oktatás – általában ez is elkezdődik már pénteken (bár nem mindenhol) és szombaton szintén egész napos. Levelezőn azonban nem minden szakma végezhető el.

Diákigazolvány a nappali-, esti- és levelező képzésen is jár. Hogy milyen kedvezményeket vehettek igénybe estis vagy levelezős diákkal, itt megtaláljátok.

Mikor ingyenes az OKJ-s képzés?

A júniusi törvénymódosítás óta két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes – korhatár nélkül. Bár elméletileg 25 éves korig lehetne nappali képzésre járni – akkor is, ha már van OKJ-s papírotok – a legtöbb iskola a második szakmát már esti vagy levelezős képzésben engedi a diákoknak.

A két, támogatott szakma közé nem kell beleszámolni azokat a képzéseket, amiket tanfolyami jelleggel végeztetek, tehát fizettetek érte.

Melyik OKJ-s szakma ingyenes?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megtalálhatjátok a képzési jegyzéket és azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nem csak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű képzésben is - elméletileg. Ebben a jegyzékben azonban az iskolákat nem találhatjátok meg. Ugyanakkor van egy kereső, ahol megadhatjátok, melyik szakma érdekel titeket és akkor kiadja, milyen szakképzési centrumokban indítanak olyat – ingyenesen.

Példákon keresztül

Kérdeztétek tőlünk a CAD-CAM informatikus képzést, amelyet a képzési jegyzék szerint lehet nappali, esti, levelező, tanfolyami és távoktatási rendszerben is tanulni. Ha a kereső legördülő menüjében kiválasztjátok a CAD-CAM informatikust és mondjuk Budapestet, akkor látni fogjátok, hogy 3 szakképzési centrumban oktatják: a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumban, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrumban és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban. Mivel ezek – ahogy a nevük is mutatják – centrumok, így több tagegységük is van, így érdemes mindegyiknek a honlapját felkeresni. Így ezt a képzést például a Weiss Manfréd szakközépiskola indítja.

De az ápoló szakma is igen népszerű, bár a többség azért választja, mert külföldön könnyebb vele elhelyezkedni. Megnézve a keresőben kiderül, hogy az országban 9 szakképzési centrumban lehet ingyen tanulni az ápolást: Baja, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Mátészalka, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Szolnok. Nézzük most meg a debreceni központot. Bár ennek külön honlapja nincs, az Oktatási Hivatal honlapján megtalálható, milyen iskolák tartoznak alá. Ebből pedig kiderül, hogy az ápoló szakmát a Debreceni SZC Dienes László Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája indítja.

Rejtett költségek

Sok iskola kér egy egyszeri, 20-30 ezer forintos működési támogatást, még akkor is, ha ingyenes képzésre jelentkeztetek. Ezen felül vannak úgynevezett különeljárási díjak, amiket akkor kell fizetni, ha valaki megbukott egy vizsgán és szeretne javítani.

De van olyan iskola, ahol a tankönyvcsomagért is fizetni kell, ebben a debreceni képzőben például a kozmetikusoknak 14 ezer forintba kerül a könyv. Plusz van, ahol az eszközöket is neked kell megvenni, így például a kozmetikusoknál elengedhetetlen a sminkkészlet, amit majd a tanár utasításai szerint kell összeválogatni.

Még több közérdekű cikk itt található: KATTINTS IDE

Forrás  itt található: