Figyelem – Ha B kategóriás jogosítvány van, olvasson bele!









Fantasztikus hír, hogy javíthatók a jogosítványban található fekete pontok, ha az ember részt vesz egy utánképzésen. 13 pontig 9 ponttal, 14–17 pont között 6 ponttal lehet javítani mostantól.

Amit az utánképzésről tudni kell >>>



Lehetőség van büntetőpontjaink csökkentésére, ha hajlandóak vagyunk részt venni az úgynevezett utánképzésen. Ezen oktatás elvégzése után, ha büntetőpontjaink száma 13 alatt van, akkor 9 ponttal kell csökkenteni azokat, ha büntetőpontjaink száma meghaladja a 13-at 6 ponttal fognak mérséklődni büntetőpontjaink számai. Például, ha a képzés elején 11 pontunk van, a képzés után 2 büntetőpontok lesz csupán.Bár az után-képzés igen költséges, annak, aki a jogosítvány elvesztésétől tart, érdemes rá költenie.


Fontos tudni, hogy az utánképzésre csupán évente egyszer van lehetőség, és a részvétel önkéntes.

Amit a fekete pontokról tudni kell >>

A közutakon közlekedve is szerezhetünk “fekete pontot”. A megátalkodott szabályszegőknek szigorú büntetéssel kell számolniuk. 18 fekete pont begyűjtése ugyanis a jogosítvány elvesztésével járhat.A jogszabály már régen 2001-ben lépett életbe, azóta már sokan jártak pórul, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben az a 18. pont, mely a jogosítvány ideiglenes bevonását jelenti, viszonylag könnyedén és gyorsan összegyűlhet!

Mindenki tudhatja, hogy éppen hány büntetőpontja van, ugyanis, amikor a rendőr a helyszíni bírság esetében kiszabja a büntetést, akkor a büntetőpontok aktuális számát is feltünteti!

Mikor kapunk büntetőpontot?
Közúti közlekedéssel összefüggő bűncselekmény, továbbá a közúti közlekedés biztonságát fokozottan veszélyeztető szabálysértés és közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés esetén a kiszabott bírság mellett büntetőpont kiszabására is számítania kell a szabályszegőknek.

Mekkora a büntetőpontok mértéke?

A pontok mértékét az elkövetett szabálysértés vagy bűncselekmény súlyossága határozza meg:

Szabálysértés esetén maximálisan 8 büntetőpont szabható ki
Gondatlan bűncselekmény esetén 9 büntetőpontra számíthatunk
Szándékos bűncselekmény esetén pedig 11 büntetőpont éri jogosítványunkat.

Elévülnek valaha a megszerzett büntetőpontok?

Igen, megszerzést követő 3 év után.

Még több közérdekű cikk itt található: KATTINTS IDE

A teljes cikk itt található: