ENNYI LESZ A NETTOJA A 2016-OS MINIMÁLBÉRNEK ÉS A GARANTÁLT BÉRMINIMUMNAK! ENNYIT KAPSZ A KEZEDBE VAGY A SZÁMLÁDRA!









A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szociális partnerei közül csak a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) nem fogadta el a hétfői VKF-tárgyaláson meghatározott bruttó 111 000 forintos minimálbért és a bruttó 129 ezer forintos garantált bérminimumot – közölte a MaSzSz elnöke az MTI-vel.

ITT VAN A LÉNYEG, AMI MINDEN MUNKAVÁLLALÓT ÉRDEKEL!

A brutto minimálbér összege 2016-ban 111.000 forint!
Ennek a nettoja : 73.815 forint
A munkaadói járulékok összege : 31.635 forint
A munkavállalói járulékok összege : 37.185 forint
Az államnak fizetett járulékok összesen : 68.820 forint összesen!


A garantált bérminimum esetében brutto 129.000 forinttal számolhatunk!
Ennek a nettoja : 85.785 forint
A munkaadói járulékok összege : 36.765 forint
A munkavállalói járulékok összege : 43.215 forint
Az államnak fizetett járulékok összesen : 79.980 forint


Kordás László elmondta: azért nem járultak hozzá a megállapodáshoz, mert elfogadhatatlannak találják az abban szereplő béreket. Kifogásolják azt is, hogy a kormány és a munkáltatói oldal nem a szakszervezetek által szorgalmazott számokban, hanem elvekben kívánta a bérajánlást megfogalmazni.
A MaszSz döntését az is befolyásolta, hogy a munkaadói oldal és a kormány nem kívánta rögzíteni, hogy a minimálbér nettó értéke 2018-ra érje el a létminimum szintjét – tette hozzá.
Kordás László az MTI kérdésre megerősítette, hogy a hétfői VKF-fórumon kidolgozott béremelési javaslatot a munkavállalói oldal másik két szereplője támogatta.
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a munkáltatói oldal azért akarja csupán a bérajánlás elveit meghatározni, mert az egyes ágazatokon belül túl nagy az eltérés.
A munkáltatói oldal nem tudja támogatni kidolgozott adó- és költségvetési pálya nélkül a létminimum és a minimálbér nettó értékének közelítéséről szóló megállapítást – tett hozzá.

Még több közérdekű cikk itt található: KATTINTS IDE

Forrás : MTI