MÁKOLAJ - A GYÓGYÍTÓ ELIXÍR









A mákszemekből a mákolajat hidegsajtolással
nyerik ki, ez az eljárás azért nagyon hatásos, mert maga a folyamat mentes minden vegyi eljárástól és tartósítószerek sem szükségesek hozzá. Az így előállított olaj vagy vaj megőrzi teljes vitamintartalmát és természetességét és ez által a természet adta gyógyító erejét. A 19. században a mákolajat sokféleképpen hasznosították: szappant, lakkot és lámpaolajat készítettek belőle, sőt még főzéshez is használták. Manapság a máknak főképp a konyhában van nagy szerepe. A mákolaj az egészségre is kedvező hatással van. A mákolaj E-vitamin tartalma rendkívül magas, ezen kívül tartalmaz kalciumot, magnéziumot és vasat is. A lenmag vagy a kendermag olajához hasonló tulajdonságokkal büszkélkedhet. Vannak benne értékes esszenciális zsírsavak (Omega-3 és Omega-6), ám az említett másik két olajhoz képest a mákolaj kevésbé zsíros, világosabb színű, és lassabban szárad ki




A teljes cikk itt található: