Jelentős változások jönnek a gyógyszertárakban!

Néhány héttel ezelőtt adta hírül az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), hogy sikeresen lezárult az intézményközi adatáramlás megvalósítását célzó TIOP projektjük. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működéséhez szükséges alapfeltételek biztosítottak, így nincs akadálya annak, hogy 2016 elejétől elkezdődjön az e-egészségügy különböző elemeinek és funkcióinak tesztelése a pilot intézményekben. 

Ha minden jól alakul, akkor az eRecept használata 2017 januárjától minden gyógyszertárban kötelezővé válik. Bár az egyes elemek a rendszer kipróbálása közben tapasztaltak alapján még változhatnak, javasolt áttekinteni, hogy mit tudhattunk meg eddig az eRecept gyakorlati alkalmazásáról.

Először is fontos megemlíteni, hogy a papír alapú vények nem szűnnek meg egyik pillanatról a másikra. A rendszer fokozatos bevezetése során a cél az, hogy az elektronikus vények aránya a bevezetést követően a lehető legnagyobb mértékben növekedjen, de emellett a papír alapú vényeket még sokáig használhatjuk majd. Ugyancsak fontos eleme a rendszernek, hogy a gyógyszerek felírási és kiadási szabályai az elektronikus vények bevezetésével nem változnak jelentősen, és egyaránt vonatkoznak majd az elektronikus és a hagyományos vényekre is. A jövőben különbséget jelent majd a vények megőrzése között, hogy a papír alapú vények megőrzéséért továbbra is a gyógyszertárak lesznek a felelősek, míg az elektronikus változatért az EESZT működtetője felel majd. Lényeges kitétel, hogy a fokozottan ellenőrzött szerek rendelése egyelőre marad a papír alapú vényeken.

Mi változik a gyógyszerek felírásánál? 

Még több pályázati cikk itt található: KATTINTS IDEA teljes cikk itt található: