FONTOS – Változnak a táppénz és betegszabadság szabályai januártól!









Táppénz 2016 – ezekkel a változásokkal kell számolni

Szigorúbb szabályokkal kell számolni 2016-ban, ami a táppénzt, betegszabadságot illeti.A szabályok minden munkavállalóra vonatkoznak, így mindenkinek érdemes tisztában lenni velük!

Alapvető szabály, mely az új Munka Törvénykönyvében sem változik, hogy a fizett szabadság mellett a betegszabadság is megilleti a dolgozókat!



A táppénz összege a jövé évben nőni fog, de egyelőre konkrét szám nincs arról, hogy mennyivel, hiszen a táppénz összege függ a bértől és mivel a jövő évi minimálbérről még nincs információ, így csak az után lehet majd konkrét számokkal számolni miután megegyeztek a minimélbér emeléséről, számszerűsítették mennyivel emelkednek a bérek jövőre!


Az új Munka Törvénykönyével a táppénz kiszámítása is változott némiképpen!

A sok visszaélésnek köszönhetően szigorodtak a táppénz szabályai, ennek megfelelően 2016-ban szigorított szabályokkal lehet majd igénybe venni!Több szigorítás is életbe lépett már idén!Az ellenőrzések is szigorúbban lesznek, ami azt jelenti, hogy aza orvos akár a saját otthonában is felkeresheti a beteget, hogy ellenőrizze, hogy valóban beteg-e.Ennek az a magyarázat, hogy sok beteg a táppénz alatt jön megy, nem pihen, nem tartja be az orvosi utasításokat, ennek megfelelően jóval tovább tart a felépülése, így jelentős pénzeket kiszedve az államkasszából!

A 2016-ban életbe lépő változásoknak köszönhetően az orvos megtagadhatja a táppénz folyósításáat abban az esetben, ha a beteg nem megy el a kötelező ellenőrzésre.

A táppénz számolásában érvénybe lépő változást rendeletben még nem rögzítették, valószínűleg az adóbevallásban szereplő jövedelem fogja az alapját képezni.

Nem változik az, hogy ha a dolgozó nem tud munkát végezni, akkor a betegsége első 15 napjára nem táppénzt, hanem betegszabadságot fog kapni.Ez az évi 15 napos betegszabadság tartalmazza a fizett ünnepnapokat, a szombatokat és vasárnapokat, vagyis pihenőnapokat is.Amint lejár a betegszabadság, a következő naptól lép érvénybe a táppénz.
2016-tóla betegszabadságot követő szabadnapra és heti pihenőnapra már nem jár táppénz.

A tisztánlátás kedvéért, a betegszabadság és a táppénz között az az egyik alapvető eltérés, hogy a betegszabadságot a munkáltatónak kell folyósítanai, a táppénzt pedig az államnak!



Az évi 15 napos betegszabadság keretet, ha a munkaválllaó nem használja ki, nem viheti át a következő évre!A betegszabadsággal a munkálttaó rendelkezik, a munkavállaló nem veheti ki csak úgy.

Táppénz jogosultság 2016-ban >>

A munkavállalónak a táppénzhez igazolnia kell a keresőképtelenséget!Ezt minden esetben a háziorvosnak kell megállapítania. Téppnz igénybevételére maximum 1 évig van lehetőség, de közben végig fenn kell állnia a biztosítotti jogviszonynak!Sajnos ez nehézkes, mert általában a munkáltató előbb felmond, minthogy valaki ilyen hosszú időt tölthetnek táppénzen!

Táppénz kiszámítása >>

Mennyi a táppénz összege?

A legegyszerűbb módszer ennek kiszámítására egy online táppénz kalkulátor használata!

A táppénz összegét több tényező befolyásolja, így elsődlegesen az a jövedelem határozza meg, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék megfizetésére kötelezett, hiszen a számítás során a táppénz alapját e jövedelem naptári napi átlaga képezi.

A táppénz mértéke a biztosításban töltött időtől, illetve az esetleges kórházi ápolástól függően a napi átlagkereset 60 %-a, illetve 50%-a a lent ismertetett maximum összeg figyelembe vételével.

A táppénz összegének megállapítását a következő tényezők befolyásolják:

a táppénz megállapításánál figyelembe vehető, maximális időszak, ún. irányadó időszak, amelyen belül a – járulékalapot képező – jövedelem, illetve a jövedelemmel ellátott időtartam (napjainak száma) vehető figyelembe, ún. számítási időszak;
a táppénz alapját képező jövedelem összege,
az 1-2 pont (irányadó időszak, ezen belül a számítási időszak és a jövedelem) alapján a táppénz alapját képező naptári napi jövedelem,
a táppénz %-os mértéke
az egy napra járó táppénz maximalizált összege.

A kifizetőhely vagy az egészségbiztosító kérelemre tájékoztatást nyújt a megállapított ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Az ellátás összegének megállapításakor minden esetben csak a táppénzre való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban személyi jövedelemadó előleg megállapításához bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.

Tehát amennyiben Ön munkahelyet váltott, a táppénz számításánál az előző munkáltatónál elért és bevallott jövedelmet már nem lehet figyelembe venni. Kivételt képez ez alól, ha 30 napon belül visszamegy a korábbi munkáltatójához, vagy a munkaviszonya jogutódlással szűnt meg.

Még több közérdekű cikk itt található: KATTINTS IDE

A FORRÁS  itt található:
http://palyazatfigyelo.info/2015/12/27/fontos-valtoznak-a-tappenz-es-betegszabadsag-szabalyai-januartol.php