Brutto 150 ezer forint lenne a minimálbér









Brutto 150 ezer forint lenne a minimálbér

Minimálbér 2015 – 150,000 forint – 2016-ra 200e ft – Bruttóban lenne ennyi. Legkésőbb a kormányzati ciklus végéig azt szeretnék ugyanis elérni a szakszervezetek, hogy aki dolgozik, az legalább a létminimumot megkeresse nyolcórás munkával.

A szakszervezetek már elkezdték kidolgozni javaslataikat arra, hogy mennyi legyen jövőre, sőt a következő években a minimálbér. Két egymással nagy vonalakban összhangban lévő javaslat is készült. Az egyik a LIGA Szakszervezeteké, a másik a Magyar Szakszervezeti Szövetségé (MSzSz).

A javaslatok közös vonása az a célkitűzés, hogy aki dolgozik (8 órában), az ne vigyen haza kevesebbet, mint amennyi az aktuális létminimum. Ez jelenleg a KSH adatai szerint 87 510 forint egyedülállókra. Miközben a nettó minimálbér 66 483 forint. De még akik minimálbér felett keresnek (bruttó 134 ezer forintig) ők is mindnyájan kevesebbet visznek haza (családi adókedvezmény nélkül), mint amennyi a létminimum. Ez pedig dolgozói szegénységhez vezet, amit az érdekképviseletek fel szeretnének számolni.



A teljes cikk itt található:
http://palyazatfigyelo.info/2015/11/02/brutto-150-ezer-forint-lenne-a-minimalber.php