Ropogós sertéscsülök egyszerűen! Igazán ínycsiklandó :)








A húshoz

    2.5 kg csontos csülök
    4 db babérlevél
    10 gerezd fokhagyma (4 gerezd+6 gerezd a tűzdeléshez)
    4 szem fekete bors
    4 szem borókabogyó (elhagyható)
    1 evőkanál só
    víz

A körethez

    1 kg burgonya
    2 nagy fej vöröshagyma
    4 db paradicsom
    2 db tv paprika
    só
    víz


Ez az egyszerű, ám annál ízletesebb finomság az egész családnak örömet okoz. A színtiszta omlós hús az alakjára ügyelő anyukának, a zsírosabb részek az ízletes falatokat kedvelő apukának, a ropogós bőrös szeletek a vidám gyerkőcöknek, a nagy szaftos csont pedig a család kutymorgójának. Mondtam én, hogy mindenki megtalálja a maga kedvenc részét!


A csülköt tegyük egy nagy fazékba és öntsük fel vízzel úgy, hogy bőven ellepje a húst.
Tegyük hozzá a fűszereket, a sót és a fokhagymákat kettévágva.
Alacsony fokozaton (kb. 3-as) a fedővel lefedett cupákot 2-2,5 órán át főzzük.
A körethez a zöldségeket megpucoljuk és karikára vágjuk.
Egy tepsibe belerakjuk a burgonyát, majd a hagymát, paradicsomot és paprikát. Ízlés szerint sózzuk (de kb. 1 ek. biztosan kell), és kb. 1 l vizet öntünk rájuk.

Ha letelik a 2-2,5 óra főzési idő, a zöldségek tetejére helyezzük a csülköt, megtűzdeljük a 6 gerezd fokhagymával, és sütőbe tesszük. (Előző nap meg szoktam főzni a csülköt és egy éjszakát a hűtőben pihen.)

A sütőben közepes fokozaton 1 órán át pirul a hús. Egyszer megforgatjuk ez alatt az idő alatt. Végül még kb. 30 percnyi nyálcsorgató időszak vár ránk. 7-es (nagy) fokozaton pirosra, ropogósra sütjük mindkét oldalát. Ekkorra már a zöldségek is megpuhulnak.




Ha hasznosnak találtad nyomj egy LIKE-t is!