Kelbimbó, a rákellenes fegyver







A kelbimbó sokak „ellensége”, de főképp a gyerekek nincsenek vele jóban. Pedig ezek a kis keresztesvirágúak ízletesen elkészítve kiválóan javítják általános egészségügyi állapotunkat, számos betegséget segítenek leküzdeni, köztük a rákot is. A kelbimbó csodálatos tulajdonságai az alacsony kalóriatartalomból, a magas a B, C és K-vitamin tartalomból fakadnak, valamint abból, hogy olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a mangán és a kálium. Ez tehát egy igazi „superfood”.

Kénnel a rák elleni küzdelemben



Mint a keresztesvirágúak családjába tartozó összes zöldség, úgy a kelbimbó is gazdag a kéntartalmú vegyületekben, úgynevezett glükozinolátokban. Fogyasztása közben a kelbimbó ezeket a vegyületeket isothiocyanates-ekké alakítja át, ami bizonyítottan erős rákellenes hatással bír. Ezen vegyületek egyikéről, az úgynevezett indol-3-kabrionolról kimutatták, hogy képes megállítani az emlőrákos sejtek szaporodási ciklusát, anélkül, hogy közben károsítaná a normál sejteket. Más tanulmányok azt is bizonyították, hogy ugyanezek a vegyületek hatékonyak a petefészek- és a vastagbélrák megállításában. Minden keresztesvirágú rendelkezik antikarcinogén tulajdonságokkal, beleértve a káposztát, a brokkolit, a karfiolt is, de a kelbimbónak ezek közül is a legmagasabb a glükozinolát szintje

Méregtelenítés

A másik ok, amiért a kelbimbó jó a rákmegelőzésben és az egészségmegőrzésben, hogy kiváló méregtelenítő hatása van. Nemcsak a kéntartalma miatt, hanem azért is, mert erős antioxidáns tulajdonságai vannak: gazdag flavonoidokban, valamint magas a C-vitamin és mangán tartalma. A kutatók megállapították, hogy testünk enzimeinek szüksége van kénre annak érdekében, hogy a méregtelenítési folyamatok rendben működjenek, amire kiváló a kelbimbó. A kutatók azt is kimutatták, hogy a kelbimbóban található anyagok segítenek megvédeni a környezeti mérgektől a DNS-t.

Gyulladáscsökkentés

Az indol3-kabriol a rákellenes tulajdonságain túl segít az egész szervezetben csökkenteni a gyulladást, hiszen genetikai szinten fejti ki hatását. Segít megelőzni a gyulladást még a korai szakaszban, így csökken az esélye annak, hogy olyan komolyabb gyulladásos betegségek alakuljanak ki, mint például az ízületi gyulladás. Kutatások alapján kimutatható, hogy a kelbimbóban található anyagok hatásosan csökkentik például a szív körüli gyulladásokat, fogyasztásával tehát csökken az esélye a szívbetegségeknek is.


Ha tehát legközelebb vásárolni megy, dobjon be a kosarába egy kis kelbimbót is. Nagyon finoman elkészíthető olivaolajjal és parmezánnal. Bárhogy is fogyasztja, biztos lehet benne, hogy teste meg fogja hálálni.



Ha hasznosnak találtad nyomj egy LIKE-t is!

Forrás itt található: