A természetes csodaszerrel elkerülheted a szívbetegségeket, rendszeres fogyasztásával a gyulladásokat is csökkenteni lehet. Immunerősítésre napi egy gerezd fokhagyma javasolt. Megfázás vagy nátha esetén forró teába tegyünk 1-2 gerezdet. A fokhagyma valójában natúr állapotban fejti ki legjobban hatását: kenhetjük pirítósra, vagy tehetjük felaprítva salátába is: nem kell feltétlenül szétrágni, egészben is le lehet nyelni (mézbe mártva)!
Azonban jobb lesz, ha óvatosan bánunk
vele, mivel érzékeny embereknél nyersen égést okozhat. Ez egyébként
teljes mértékben elkerülhető, ha belekeverjük egy kanál joghurtba, s úgy
nyeljük le. Ha főtt ételekben használjuk, gyógyhatását akkor fejti ki a
legjobban, ha a főzés végén, nem sokkal tálalás előtt tesszük az
ételbe: így a hatóanyagok csak kisebb része bomlik szét hő hatására.
Fokhagyma a szívnek
A fokhagymában található bioaktív
hatóanyagok száma meghaladja a százat. Az egyik legfontosabb ezek közül
az allin, mely összezúzva – tehát, ha összerágod, vagy már összezúzva
fogyasztod – allicinná alakul. Az allicinnak pedig bizonyítottan erős szív- és érrendszervédő hatása van: többek között – az aszpirinhez hasonlóan – gátolja a vérrögképződést. A fokhagyma ezenkívülcsökkenti a koleszterinszintet, valamint javítja a vérkeringést is. A szervezetet (hosszabb időszak alatt) megszabadítja a zsíros lerakódásoktól. Csökkentheti az érelmeszesdést(fokhagymacsepp).
Fokhagyma a káros sejtburjánzás megelőzéséért
Számos kutatás bizonyítja, hogy a fokhagyma szsbadgyök-közömbösítő hatása révén lassítja, illetve gátolja azon sejtelfajulások kialakulását, melyek végül a daganatos betegségekhez vezetnek. Különösen erős védelemmel bír a gyomornál, de az egész immunrendszert erősíti.
A fent említetteken kívül a
tapasztalatok alapján egyéb, átfogóbb, általánosabb egészségügyi
szempontból előnyös tulajdonságai is lehetnek a fokhagymának.
Jótékony (tapasztalati) hatásai:
- Megszünteti a migrént
- Csillapítja az ízületi fájdalmakat
- Baktériumölő
- Elmulasztja a megfázás tüneteit
- Oldja a görcsöket
- Gyorsítja az ízületi gyulladások megszűnését
- Javítja a bőr és az egyéb szövetek (nyirokkeringés) vérellátását
- Csökkenti a vérzsírszintet, jó érelmeszesedés ellen
- Kedvező hatása van az emésztőrendszerre
- Csillapítja a puffadást, a bélkorgásokat, a bélgörcsöket, a székrekedést
- Segít a vénás és visszérbetegségekben
- Csökkenti az aranyértüneteket
- Erősíti a szívműködést és a vérkeringést
- Pusztítja a belekbe került kórokozókat
- Segíti a fogyókúra eredményességét
- Csökkenti a vérnyomást
- Növeli a koncentrálóképességet
- Jó emésztési zavarok, székrekedés ellen
- Fékezi az öregedési folyamatokat
Mézes almaecetes fokhagyma : Nagy mennyiségû fokhagyma kerül kiáztatásra jó minõségû akácmézben és almaecetben.
A fokhagyma immunerõsítõ és vértisztító
hatását a méz és az almaecet tovább fokozza. Meghűléses megbetegedések
és a legyengült szervezet megerõsítésére kiválóan alkalmas. Almaecet
nélkül (a fokhagymásméz) húsok pácolásához is nagyszerűen felhasználható
de pirítós kenyérre kenve is fenséges!
Egyszerű napi energiaital elkészítése:
Pucolj meg két (termetes) gerezd
fokhagymát, reszeld le, vagy préseld össze, keverj hozzá két teáskanál
(jó minőségű) almaecetet. Kevergesd, préselgesd néhány percig, és tegyél
hozzá két teáskanál mézet. Ezt is jól keverd el, és öntsd fel két-három
dl buborékmentes ásványvízzel. Az így készített (zavaros) italt óvataosan (!!) lassan kortyolgatva idd meg. Egyhuzamra lehajtani TILOS!Energetizáló,
fáradtságűző, fogyasztó vitaminbomba. Fogyasztása éhgyomorra reggel a
legjobb, felezve is hatásos (de nem helyettesíti a reggelit).
Ha nem szeretnél naponta fokhagymát pucolni az alábbiakkal (kíméletesebb változat) ezt elkerülheted:
Tedd a következőket turmixgépbe: 1 dl
almaecet, 1 dl méz, 8-12 gerezd (méretfüggő) fokhagyma (darabolva).
Keverjük össze a nagy sebességgel 1 percig. Öntsük a keveréket egy jól
zárható üvegedénybe és hagyjuk a hűtőben öt napig.
Az elixír szokásos napi adagja:
kettő-négy teáskanálnyit tegyél egy pohár (min 2dl) szénsavmentes
ásványvízbe vagy gyümölcslébe, (100%-os szőlő-vagy narancslé). A legjobb
reggeli előtt negyed-órával fogyasztani. A hatóerő természetesen függ
az összetevők származási állapotától. Minél jobban bio annál több az
erő.
Már a legrégebbi írásos emlékek is szólnak a fokhagymáról. Az egyiptomi piramisépítőknek fokhagymát, hagymát és retket osztogattak a fertőző betegségek megelőzésére. A római katonák étrendjéhez is hozzátartozott fokhagyma Már az ókorban 61-féle különféle betegség gyógyítására ajánlották.
Magas a magnézium, B6 és C vitamin,
triptofán, szelén, kalcium, foszfor, B1 vitamin tartalma. A fokhagymát
világszerte termesztik és alkalmazzák. A fokhagyma a magyar konyha egyik
legfontosabb fűszernövénye. Régóta ismert számos gyógyhatása, ezért nem
csak ízesítésre használhatjuk.
Tudományos kutatások alátámasztották, hogy a fokhagyma
baktérium- és gombaölő hatású, hatékonyan bevethető tehát a candidiázis
nevű gombás betegség ellen. Természetes “antibiotikumként” használható,
főként a meghűléses betegségek esetén hatásos. Különösen jó
antioxidáns, hiszen megköti a szabad gyököket, lelassítja az öregedési
folyamatokat, erősíti az immunrendszert, rendszeresen fogyasztva pedig
még a vérnyomást is csökkenti.
A legendás fokhagymacsepp receptje
A következőkben leírt fokhagymacseppkúra a szervezetben öt évig tartja meg hatását, tehát csak ezután szükséges megismételned.
A fokhagymacsepp elkészítési módja:
- Darabolj össze 35 dkg megtisztított fokhagymát.
- Öntsd 3-4 dl 96%-os (Gyógyszertári) alkoholba.
- Az edényt jól zárd le, és érleld 10 napig.
- Vászonruhán keresztül szűrd át.
- Két nap után a táblázat szerint, fél deciliter tejbe csepegtetve, étkezés előtt fogyaszd reggel, délben, este (teába, ásványvízbe, bármilyen langyos ételbe keverve is lehet).
A részletek:
Hozzávalók 35 dkg pucolt, darabolt
fokhagyma kb. 4 dl 96 %-os alkohol. (A beszerzett fokhagyma állagától,
nedvesség-tertalmától függően.)
A megpucolt fokhagymát apróra vágjuk
(foghagyma-nyomót ne használjunk!!), jól zárható (előzetesen
ellenőrzendő!) befőttesüvegbe, (esetleg csatos üvegbe) rakjuk, ráöntjük
az alkoholt, annyit, hogy az aprított fokhagymát teljesen ellepje, és
bezárjuk. Néhányszor megrázogatjuk-megforgatjuk, hogy a buborékok
kiszálljanak, és 10 napig sötét, hűvös helyen tartjuk. Naponta
megforgatjuk, az utolsó 2 napon már nem mozgatjuk.
A 10. nap végén az üveget kinyitjuk, a szájára 2 réteg gézt rögzítünk
befőttes gumival. Fél literes üvegbe (amiben az alkoholt vettük a
gyógyszertárban) akkora tölcsért teszünk, ami nagyobb, mint a
befőttesüveg szája. Az alkoholos üveget, a tölcsért és a fokhagymát
tartalmazó befőttesüveget úgy rakjuk össze, hogy szilárdan álljanak (pl.
a sarokban).
A befőttesüvegből a kivonatot a
tölcsérbe öntjük, majd szájával lefelé a tölcsérben hagyjuk 1 ½ – 2
óráig, hogy a lé mind kicsöpögjön.A nyert kivonat mennyisége: 400 – 450
ml. Azonnal fogyasztható. Az előírt számú cseppeket ½ dl tejbe
csepegtetjük, és étkezés előtt isszuk meg.
Adagolás:
Az eredeti recept szerint 0,5 dl tejbe
kell a kivonatot csöpögtetni. Egy kardiológus főorvos szerint a tejet
nem kedvelő (pl. mert egyeseknek hasmenést okoz, vagy akármilyen egyéb
ok miatt) kúrázók kefírben vagy joghurtban vegyék be.
Hogy ne használjunk fokhagymanyomót,
azért jegyeztem meg, mert a kivonat gyakorlatilag kiszűrhetetlen lesz a
zagyból, vagy csak igen kevés. És ekkor tényleg fel kell használni a
szüredéket ételízesítéshez. A fenti recept szerint “kilúgozott”
fokhagyma maradvány alkalmatlan ételízesítésre, mert minden íz- és
hatóanyagot kiszedett belőle az alkohol.
Napok | Reggel | Délben | Este |
1. | 1 csepp | 2 csepp | 3 csepp |
2. | 4 csepp | 5 csepp | 6 csepp |
3. | 7 csepp | 8 csepp | 9 csepp |
4. | 10 csepp | 11 csepp | 12 csepp |
5. | 13 csepp | 14 csepp | 15 csepp |
6. | 15 csepp | 14 csepp | 13 csepp |
7. | 12 csepp | 11 csepp | 10 csepp |
8. | 9 csepp | 8 csepp | 7 csepp |
9. | 6 csepp | 5 csepp | 4 csepp |
10. | 3 csepp | 2 csepp | 1 csepp |
A 11. naptól kezdve 3×25 cseppet
fogyassz naponta – evés előtt -, mindaddig, amíg el nem fogy. A kúra
idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani. Ez a kúra 5
évig tartja meg hatását a szervezetben, csak ezután van szükség
ismétlésre
Eredete
A fokhagymacsepp receptje kínai eredetű,
1971-ben talált rá egy UNESCO-expedíció, agyaglapokon, egy tibeti
templom romjainál. Azóta sok nyelvre lefordították, és számon tartják a
nagy hatású népi gyógyszerek között.
A tapasztalat
A tapasztalatok szerint számítani kell
csekély illathatásra is. Érdemes tájékoztatni a környezetet a
fokhagymakúráról, mivel néhány nap után (az intenzív szakaszban)
közelről a bőrön keresztül is érezni lehet némi fokhagyma “illatot” amit
nedvesítőkendőkkel, fertőtlenítő géllel közömbösíteni lehet. Mivel a
méregtelenítés is beindul intenzíven, az első napokban kismértékü
levertség érzése is jelentkezik.
Attól nem kell tartanunk, hogy
fokhagymaszagú lesz a leheletünk. A fogyasztás után igyunk meg egy pohár
tejet (ha nem abba csepegtettük), vagy rágcsáljunk el pár szál
borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet.
Persze a fejedben a fokhagyma sem csinál
rendet. Ugye tudod, hogy a gondolataid és az érzéseid alkotják,
alakítják a sorsodat? Érezd jól magad a bőrödben, és naponta mond el az
egészség imáját!
Forrás itt található: