Túrós-mákos szelet


Megosztás

 

Hozzávalók egy 40x24 cm-es tepsihez:
150 g finomliszt
100 g zabliszt
½ kávéskanálnyi  só
120 g puha vaj
10 g élesztő
0,5 dl tej
1 teáskanál kristálycukor (ennyi belefér, mert úgyis megeszi az élesztő :))
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl

A máktöltelékhez:
250 g darált mák
100 g porxukor (nyírfacukor vagy xilit darálva)
2 ek. lekvár (meggy, narancs, barack vagy ami van)
1 ek. méz
1 ek. puha vaj
kb. 130-150 ml tej

A túrótöltelékhez:
250 g félszáraz tehéntúró
100 g porxukor
1 ek. folyékony édesítő
2 tojás sárgája
3 tojás fehérje
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál citromlé
1 cs. vaníliaízű pudingpor


Elkészítés:
Meleg tejben a kristálycukorral elkeverve, felfuttatjuk az élesztőt, kb. 10 perc.
Ezalatt a lisztet elkeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a puha vajjal.
Az élesztős tejet, a tojás sárgát is hozzákeverjük, majd annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyen kezelhető puha tésztát kapjunk. Kb. 1 órát kelesztjük.